Grohe

Friedrich Grohe heeft GROHE opgericht in 1936. De laatste zeventig jaar hebben we continu gewerkt aan onze reputatie van ongeëvenaarde kwaliteit, hoogwaardig design en technologie. Met onze kwaliteit, een erkend in-huis designteam en een belofte aan de eindgebruiker van kwaliteit, design en duurzaamheid, zet GROHE ook de toon voor de toekomst.

Design

Design gaat bij GROHE verder dan allleen een goede vormgeving. GROHE producten zijn ontworpen om te inspireren en om intuïtief bediend te kunnen worden. GROHE design komt tot stand naar aanleiding van een aantal uitgangspunten, met als belangrijkste uitgangspunt duurzaamheid.\r\n

Design Filosofie

Design is een fundamenteel onderdeel van de GROHE strategie om een perfecte balans van techniek, kwaliteit en design te kunnen leveren. 

Deze drie kernwaarden komen duidelijk naar voren in al onze producten en blijven een fundamenteel onderdeel van onze design filosofie. Dit is de basis van waaruit we unieke manieren creëren om van water te genieten.\r\n

Design Studio

GROHE producten zijn stuk voor stuk combinaties van Innovatieve technologie, kwaliteit en design. De unieke architectuur van het Design Center reflecteert het belang dat we aan product design hechten. Het gebouw is gebouwd om te inspireren en creativiteit te stimuleren.\r\n

Historie

1930
In 1936 nam Friedrich Grohe Berkenhoff Paschedag in Hemer (Duitsland) over, een bedrijf dat in 1911 was opgericht. Destijds was de badkamer nog een zeer bescheiden ruimte. Alleen rijke mensen konden deze luxe veroorloven. In 1938 ontving Grohe de eerste export order voor badkranen.

1940
In de veertiger jaren en gedurende de oorlogstijd was de badkamer nog steeds een zeer functionele ruimte. Het diende als een algemene waskamer zonder luxe of comfort. Pas na de oorlog, rond 1948 kwam meer interesse voor de badkamer. GROHE groeide en op dat moment werd de naam veranderd naar de naam van de eigenaar; Friedrich Grohe Armaturenfabrik (Kranenfabriek).

1950
De na-oorlogse opleving zorgde ervoor dat badkamers een belangrijkere rol kregen, maar functie was belangrijker dan design. Warm water was nu overal verkrijgbaar door de introductie van gas en electrische boilers en in 1956 nam GROHE Carl Nestler over, een thermostatenfabrikant.

1960
In de zestiger jaren kwam er dankzij de economische groei veel aandacht voor de badkamer. Veel mensen vonden het ook leuk te experimenteren met kleuren en designs. De uitvinding van eengreepsmengkranen die snel en betrouwbare temperatuurregeling boden maakte een einde aan de grote schommelingen in temperatuur waar mensen mee om moesten gaan. En de badkamer werd meer gezien als een plek waar je kunt ontspannen.

In deze tijd groeide Grohe internationaal en vestigde haar eerste buitenlandse dochteronderneming in Frankrijk in 1961. Daarop volgde een dochteronderneming in Oostenrijk (1965) en Italië (1967). In 1968 besloot Friedrich Grohe 51% van de bedrijfsaandelen te verkopen aan de internationale onderneming Telephone & Telegraph (ITT) uit Amerika. Deze stap maakten de erfgenamen in de tachtiger jaren weer ongedaan.

1970
In de flower-power tijd werden de badkamers ook kleurrijker. Rood, violet, bruin en mosgroen waren de kleuren van die tijd. Er bestond nog weinig vraag naar natuurlijke materialen. Vloerbedekking was meestal zacht en pluizig. In de zeventiger jaren groeide Grohe verder met nieuwe filialen in de Verenigde Staten, Engeland, Nederland en België. De Relexa handdouche met haar slanke, ergonomische design werd succesvol geïntroduceerd.

1980
In deze tijd veranderde de gedachte over badkamer design ingrijpend. Functionaliteit was nog steeds een belangrijk element maar ook design, comfort, duurzaamheid en persoonlijke smaak en stijl werd steeds belangrijker.

In 1982 startte de productie in de nieuwe fabriek in Hemer-Edelburg. In 1983 overleed de oprichter van Grohe Friedrich Grohe. Zestien jaar ervoor had hij de helft van het bedrijf verkocht aan het Amerikaanse ITT, maar in 1984 kochten zijn erfgenamen de meerderheid van de aandelen terug. In 1989 opende een nieuwe fabriek in Lahr gespecialiseerd in verfproductie en een Canadees filiaal werd geopend.

1990
In de negentiger jaren werd de inrichting van de badkamer met name beïnvloed door milieubewustzijn – met name in openbare gebouwen. De ontwikkeling van electronisch gestuurde kranen en douches leverde de sleutel voor watermanagement. Daarnaast was er een trend naar grotere, makkelijk te reinigen badkamers.

In deze jaren ging GROHE naar de beurs onder de naam Friedrich Grohe AG, waardoor overnames gemakkelijker werden. Zo werd in 1993 50% van de aandelen in GROME Marketing Cyprus gekocht en was er in 1994 een fusie van Grohe en de Dal/Rost groep. Een dochteronderneming in Polen werd geopend (1995), twee nieuwe GROHE fabrieken werden geopend (1996), een in Thailand en een in Portugal. In 1997 werd het GROHE design centrum geopend.

2000
Tegenwoordig verwachten mensen meer van een badkamer, of het nu thuis is of in een hotel of spa. Het moet een plek zijn waar je kunt ontspannen en helemaal kunt toekomen aan jezelf. Of waar je juist terecht kunt voor een verfrissing ´s ochtends. Welkom in de 21e eeuw.

In 2000 is GROHE in handen van een aantal investeerders. In 2001 wordt de innovatieve Freehander geïntroduceerd. In 2004 namen de huidige aandeelhouders TPG Partners IVm L.P. en de DLJ Merchant Banking funds GROHE over.

In 2005 werd de populaire Rainshower® geïntroduceerd, beloond met de reddot en iF design prijzen. In 2007 introduceerde GROHE de nieuwe minimalistische series Allure, Lineare en Concetto welke beloond zijn met vele prijzen zoals reddot, iF en Good Design.

Bekijk hier de website van Grohe

Belangrijk!

Vanwege de actuele maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is de showroom uitsluitend geopend voor bezoekers die een afspraak hebben met een van onze adviseurs. Wij verzoeken alle bezoekers om zich bij binnenkomst te melden bij onze receptie.

Wij begroeten u graag op gepaste afstand (1.5 meter) Wij vragen u om tijdens uw bezoek deze afstand ten opzichte van onze medewerkers te respecteren.

Mocht u verkouden zijn, hoesten of griepachtige klachten hebben, dan willen we u vragen om uw afspraak in de showroom te annuleren en een andere keer langs te komen. Dit om onze andere klanten en onze medewerkers een veilig gevoel te geven.

Dank voor uw begrip